woodly

19.05.2021 -

HS Visio: Vesa Puttonen sijoitti Woodlyyn

Artikkeli on julkaistu alunperin HS Visio|Kasvuyritykset osiossa (19.5.2021)
Kirjoittaja: Elina Lappalainen
Lue myös lehdistötiedotteemme aiheesta.

 

Vesa Puttonen päätti, ettei sijoita enää startupeihin, ja sitten hän laittoi kymppitonneja yhtiöön, jonka toimialaa ei tunne. Nyt hän kertoo miksi.

Vesa Puttonen kertoo päättäneensä jo moneen kertaan, että ei enää sijoita startupeihin. Woodlyn 3 miljoonan euron rahoituskierrokselle hän osallistui kymppitonneilla ystävän suosituksesta.

PUUSELLUSTA muovia kehittävä suomalainen startup Woodly on yksi uusista materiaaliteknologian yrityksistä, jotka kilpailevat ympäristöystävällisempien pakkausten markkinoista. Nyt yhtiö kertoo keränneensä kolmen miljoonan euron kasvurahoituksen.

Sijoittajana on joukko tunnettuja nimiä, kuten rahoitustieteen professori Vesa Puttonen, Helsingin pörssin Nasdaqin hallituksen puheenjohtaja Lauri Rosendahl sekä joukko peliyhtiö Small Giant Gamesin perustajia eli Timo SoininenOtto Nieminen ja Markus Halttunen. Rahoituskierrokselle osallistuivat myös sijoitusrahasto Taaleri Impakti ja muita yksityissijoittajia.

Woodlyn tuote on uudenlainen muovi, jonka valmistamisessa käytetään havupuun selluloosaa. Sen yhtiö ostaa metsäyhtiöiltä ja toimittaa sopimusvalmistajalleen, joka valmistaa siitä muovin raaka-aineeksi sopivaa raetta. Woodly myy muovirakeen asiakkailleen, jotka valmistavat siitä pakkausmateriaaleja.

Sen asiakkaita Suomessa ovat muun muassa K-ryhmä, HKScan, Orthex, Kiilto ja Vihreäkeiju. Ensimmäiset materiaalista valmistetut pakkaukset toi kauppoihin K-ryhmä Pirkka-ruusubegoniatuotteissa.

VESA PUTTONEN myöntää päättäneensä jo monta kertaa, että ei enää tekisi startup-sijoituksia.

”Niiden luonteeseen kuuluu, että ne ovat hyvin riskipitoisia ja minun kohdallani se riski on toden totta realisoitunut monta kertaa. Lajina se ei oikein sovi minulle. Samaan aikaan pörssi- ja rahastosijoitukset tuntuvat menevän varsin mukavasti”, Puttonen sanoo.

Puttonen kertoo sijoittaneensa vuosien varrella alle kymmeneen startupiin. Paras tuotto on syntynyt siemenvaiheen sijoituksesta lääketeknologian yhtiö Nanoformiin, joka listautui Helsingin pörssiin viime vuonna. Se tuotti takaisin 30-kertaisesti Puttosen sijoituksen ja kattoi monia muita tappioita.

Startupeissa on tyypillistä, että yritys kerää lisää pääomaa vuoden tai kahden välein. Tämä on myös Puttosen mukaan sijoittajan hyvä tiedostaa.

”Jos vuosi sijoituksen jälkeen ei pyydetä lisää rahaa, se on yllätys. Ja sitten kun startupeihin liittyy vielä usein se, että firman perustajissa on tuttuja ihmisiä, on iso riski että siinä menee ystävyyskin”, Puttonen kertoo.

Niinpä hän kertoo varoittaneensa myös opiskelijoitaan startup-sijoittamisesta.

”Tähän liittyy myös tunnepuolen asioita. Pettymys siitä että taas lähdin mukaan ja innostuin, enkä varautunut etukäteen että siihen pitää laittaa lisää rahaa. Pohdiskelu, pitäisikö sittenkin laittaa vielä rahaa ja katsoa, lentäisikö se.”

Toisaalta on se tunne, kun joku yritys menestyy, tekee ison yrityskaupan tai listautuu. Siinä on Puttosen mukaan samanlaista joukkuehenkeä, kuin urheilussa parhaimmillaan.

”Sellaista tunnetta ei indeksi- tai rahastosijoittaja pysty koskaan saamaan. Siihen tunteeseen jää koukkuun ja se on yksi syy olla mukana näissä startupeissa.”

Woodlyn toimialaa Puttonen ei tunne, mutta hän sijoitti yhtiöön ystävänsä suosituksesta muutaman kymppitonnin.

”Kun nyt tuli tämmöinen mahdollisuus, en voinut olla lähtemättä mukaan. Ajattelin, että on kiva olla mukana jossain sellaisessa, joka saattaa olla muuttamassa maailmaa.”

 

Woodly

Mitä: Puusellupohjaisen muovimateriaalin kehitys

Perustettu: 2011

Liikevaihto 2020: 31 500 euroa

Liiketulos 2020: 614 000 euroa

Henkilöstö: 6

Omistajat: yhtiön johto, Seedi Oy, Seedi Oy, Besodos Investors Oy, Northeast Investments and Capital Oy, Joensuun Kauppa ja Kone Oy, Spinverse Oy, Copacking Oy, Eski B.V.

 

RAHOITUKSEN myötä Woodlyn tavoitteena on kasvattaa myyntiään kansainvälisesti.

”Tämä on se vuosi, kun varsinaisesti pääsemme markkinoille. Olemme aiemmin julkistaneet pilottivaiheen kumppaneita, ja tänä vuonna niiden tuotteita tulee kauppoihin”, Woodlyn toimitusjohtaja Jaakko Kaminen sanoo.

Sen viime vuoden liikevaihto oli vasta vaatimaton 31 500 euroa, ja se teki noin 600 000 euron tappion. Yhtiöllä on kuusi työntekijää.

Erilaisia muovin korvaajia, biomuoveja ja myös puupohjaisia materiaaleja virtaa markkinoille kuitenkin jatkuvasti. Myös metsäteollisuus itse on aktiivinen tuotekehittäjä.

”Se on ihan totta, kaikenlaisia materiaaleja on, kaikilla on vähän eri raaka-aineet ja ominaisuudet”, Kaminen myöntää.

Hänen mukaansa Woodlyn erottaa muista se, että se ei yritä korvata muovia, vaan valmistaa sitä uusiutuvasta raaka-aineesta. Sen muovirae on monikäyttöinen, ja sopii sellaisenaan jo muoviteollisuuden tuotantolaitteisiin. Woodly voi myös lisensoida teknologiaansa, eli käytännössä seoksensa reseptiä. Laajat sovellusmahdollisuudet kiinnostavat Kamisen mukaan isoja asiakkaita.

”Jos korvataan muovi jollain muulla, pitää yleensä suunnitella koko tuotanto ja tuotteet uudelleen ja se on hidasta ja kallista. Jos itse muovi suunnitellaan uudelleen, voidaan pitää muut osa-alueet ennallaan”, Kaminen sanoo.

More on this subject:

Please share your opinion on our website content

Thank you for your feedback. Could you tell us what we can do to improve your experience at woodly.com.